10 Tempat Untuk Mendapatkan Image Percuma Secara Online

Membuat halaman anda visual menyenangkan, serta bermaklumat, akan membantu untuk mendapatkan perhatian lebih daripada laman web anda dan link masuk, seterusnya menjana trafik dan meningkatkan populariti laman anda dengan enjin carian. Terdapat banyak Tempat Untuk Mendapatkan Image Percuma Secara Online.

Imej Domain Awam adalah bebas untuk menggunakan bagaimanapun anda mahu. Sebagai contoh, gambar yang diambil apabila bekerja untuk kerajaan Amerika Syarikat atau mana-mana gambar yang anda boleh memuat turun dari laman web kerajaan secara automatik domain awam.

Imej Hak Dilindungi yang dibeli untuk tempoh masa tertentu untuk projek tertentu. Imej-imej ini biasanya dirundingkan terlebih dahulu dengan jurugambar, dan bayaran, anda akan mempunyai hak eksklusif untuk imej dalam tempoh masa yang ditetapkan. Walaupun baik untuk perniagaan yang besar, ini tidak begitu berkesan untuk reka bentuk laman web.

Imej percuma royalti juga dibeli, tetapi selepas bayaran satu-satu masa, anda boleh menggunakan imej tetapi anda ingin. Walau bagaimanapun, laman web yang lain juga boleh membeli imej yang sama.

Terdapat pelbagai tempat-tempat yang anda boleh memilih untuk memuat turun atau Hotlink untuk gambar. Bank imej dalam talian sering yang paling mudah, walaupun anda juga boleh memilih beberapa enjin carian untuk membantu anda mencari imej yang sempurna yang anda sedang mencari.

Flickr.com

membolehkan anda untuk berkongsi, menyimpan, mencari, dan menyusun gambar-gambar anda. Terdapat sentiasa banyak imej disediakan untuk anda untuk digunakan. Flickr adalah percuma, walaupun anda perlu mendaftar jika anda mahu memuat naik dan menyunting imej anda sendiri. Jurugambar menubuhkan terma, jadi membaca kebenaran yang berhati-hati. Jika anda menggunakan orang lain imej Flickr, ia sentiasa dalam rasa yang baik untuk menghubungkan kembali ke sumbernya.

Pixabay.com

menawarkan gambar dari seluruh dunia, termasuk Amerika, Asia, Eropah, Afrika, dan Pasifik yang membolehkan anda untuk memilih dari gambar dalam tema tertentu.

Bigfoto.com

menawarkan gambar dari seluruh dunia, termasuk Amerika, Asia, Eropah, Afrika, dan Pasifik. Setiap kategori utama mempunyai subkategori, misalnya "aviation", yang membolehkan anda untuk memilih dari gambar dalam tema tertentu.

Fotogenika.net

mempunyai gambar secara percuma untuk kegunaan peribadi, pendidikan, dan keuntungan. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakan mereka secara komersial, menjual mereka, atau pengarang tuntutan. Laman web ini adalah teratur, dan ia termasuk kategori seperti seni bina, haiwan, orang, dan tekstur.

FreeDigitalPhotos.net

mempunyai lebih 2000 imej percuma yang boleh anda gunakan dalam kerja-kerja komersial dan bukan komersial. Anda tidak dibenarkan untuk menjual, mengedar semula, atau mendakwa imej-imej ini sebagai anda sendiri. Anda boleh menyemak imbas mengikut kategori atau cari untuk apa yang anda perlukan.

FreePhotosBank.com

membolehkan pengguna untuk mempunyai bukan eksklusif, tidak boleh dipindah milik kepada imej. Anda boleh mencari gambar, melihat gambar-gambar yang paling popular, dan yang mana mempunyai penilaian tertinggi atau paling muat turun.

FreeMediaGoo.com

mempunyai koleksi besar imej, audio, tekstur, dan medium visual lain yang anda boleh gunakan secara percuma dengan beberapa sekatan. Anda tidak perlu kredit imej. Laman web ini juga mempunyai beberapa imej digital yang menakjubkan jika anda mencari sesuatu yang berbeza.

MorgueFile.com

menawarkan gambar saham dalam resolusi tinggi digital. Dengan lebih 55,000 imej, terbahagi kepada beberapa kategori, mereka pasti mempunyai sesuatu yang boleh anda gunakan. Imej kecil adalah kecil, tetapi hasil carian anda memaparkan dengan cepat, dan gambar-gambar yang berkualiti tinggi.

PhotoRogue.com

menawarkan konsep yang berbeza. Jika anda tidak dapat mencari apa yang anda perlukan, anda boleh menghantar permintaan. Perkhidmatan ini adalah percuma dan menggunakan jurugambar sukarela. Jika anda suka, anda juga boleh mendaftar untuk suapan RSS yang akan membolehkan anda tahu apabila imej baru menjadi ada.

SXC.hu

menawarkan imej yang berkualiti tinggi di seluruh dunia yang diambil oleh jurugambar amatur. Jika anda mempunyai kepentingan dalam fotografi, anda juga boleh menghantar gambar anda sendiri. Terdapat pelbagai pilihan mencari dan lebih 100,000 imej. Jurugambar menubuhkan terma, jadi membaca cetakan halus, tetapi kebanyakan gambar boleh digunakan semula serta-merta.

Picsearch.com

adalah satu lagi pilihan bagi mereka yang tidak pasti apa yang mereka sedang cari. Picseach adalah enjin carian yang crawl web dan indeks imej. Walau bagaimanapun, pastikan yang anda lihat dari segi pelesenan tapak atau menghubungi pemegang hak cipta sebelum anda memuat turun gambar. Anda boleh mengedit carian anda dengan animasi, warna, atau saiz untuk mencari apa yang anda perlukan.

Penting!!

1. Apapun jenis lesen, anda harus memberikan kredit kepada yang punya foto.

Bagaimana caranya kita memberikan kredit kepada yang punya foto?

Dengan begitu banyaknya foto yang mempunyai hak cipta di bawah Creative Commons, apabila kita ingin menggunakan foto tersebut kita harus memberikan beberapa maklumat tentang foto tersebut.

Pastikan nama pemilik foto anda paparkan, dan ada link menuju lokasi foto di Flickr.

2. Selain itu berikan keterangan lesen apa yang berlaku untuk foto tersebut, dalam dunia digital atau web kita hanya perlu memberikan pautan ke lesen apa yang dipakai. Dengan melakukan hal ini orang yang melihat foto yang kita gunakan tahu bahawa kita menggunakan foto yang berlesen creative commons dan jenis lesennya.

Ada banyak cara, contoh, dan model untuk memberikan keterangan tentang foto dari Flickr. Salah satu contohnya bagaimana cara mengkreditkan foto dari Flickr yang boleh digunakan ada di bawah ini.

Dalam gambar dibawah terdapat dua link, satu menuju lesen apa yang dipakai, dan yang kedua menuju ke sumber foto nya.

Photo used under Creative Commons from steren.giannini
Q: bagaimana cara saya mencari gambar-gambar dan foto-foto yang mempunyai lesen Creative Commons?

A: Anda boleh mencarinya melalui: http://search.creativecommons.org/

Q: Adakah saya perlu memberitahu yang punya foto kalau ingin menggunakan gambar yang dia punya?

A: Kita tidak perlu memberitahu yang punya foto asalkan kita sudah melakukan kewajiban kita terhadap foto yang kita gunakan iaitu dengan memberikan keterangan tentang foto dengan linknya, tetapi akankah lebih manis apabila kita memberitahu yang punya foto kalau kita menggunakan fotonya.

Share on Google Plus

About Muhalis Homestay Kesidang

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment